Neelie Kroes: “In 2013 iedereen in Europa profiteren van breedband en in 2020 van snel breedband.”


See on Scoop.itten Hagen on Apple

Willen we de online Europese markt stimuleren, innovaties mogelijk maken en onze concurrentiepositie ten opzichte van landen als China en de VS versterken, dan moeten we vandaag nog investeren in ultrasnel breedband.

Als hij nog had geleefd was Alan Turing vandaag 100 geworden. Hij zei: ‘We can only see a short distance ahead, but we can see plenty there that needs to be done.’ De grondlegger van de informatica zou eens moeten zien, hoe hij het dagelijks leven van miljarden mensen beïnvloedt.

Deze week vond in Brussel de tweede Digital Agenda Assembly plaats. Meer dan duizend mensen kwamen samen om vooruit te kijken en ideeën uit te wisselen. Ik mocht daar Chris Condor ontmoeten, boerin in een afgelegen gebied in Engeland die zich over haar trage internetverbinding ergerde, terwijl haar vriendinnen en familie in de stad nergens last van hadden. Bij navraag hoorde ze dat een ultrasnelle verbinding minstens € 10.000 zou kosten.

In plaats van te wachten en klagen richtte ze ‘Breedband voor het Landelijke Noorden’ (B4RN) op. De campagne groeide uit tot een bedrijf dat mijn idee over de breedbandmarkt compleet veranderde. Samen met haar buren begon ze te graven met het materiaal dat voorhanden was. Binnen twee dagen lag de verbinding van 1,2 km er tussen het dichtstbijzijnde netwerk en haar huis; iets wat bedrijven economisch gezien onmogelijk achtten.

Verouderd model

Vervolgens hielp ze anderen in de regio Lancashire om hetzelfde te doen. Bekostigd door aandelen die de gemeenschap kan kopen. Nu, een aantal jaren later, biedt B4RN internet aan met een snelheid van 1000 megabits per seconde (Mbps) voor ongeveer € 40 per maand. Een snelheid waar Japanners jaloers op zijn en die verder in Europa nauwelijks wordt geleverd. 500 keer sneller dan Britse overheidstargets! Chris Condor bewijst dat ultrasnel breedband economisch aantrekkelijk is, zelfs in de kleinste gemeenschappen. B4RN maakt ons iets duidelijk: niet het ultrasnelle breedband is riskant, maar een verouderd ­bedrijfsmodel.

Ik wil dat in 2013 iedereen in Europa kan profiteren van breedband, en in 2020 van snel breedband. Meer mensen zullen hun baan online vinden, gebruikmaken van online-overheidsdiensten en makkelijker en goedkoper in het buitenland kunnen kopen. Ik zie heus vooruitgang, maar Chris Condor laat zien hoe groot het onbenutte potentieel is. We komen er niet als iedereen rustig doorkachelt.
In Europa kent Nederland de hoogste penetratiegraad van vast breedband . Het overgrote deel is echter 10 Mbps, en maar 2,1% van de vaste lijnen biedt een snelheid van 100 Mbps of meer.

Datawolk

 

We hoeven niet ver vooruit te kijken om ons te realiseren dat we die snelheid heel hard nodig hebben. Tien jaar geleden keek vader nog geen digitale tv, terwijl nu moeder met een buitenlandse vriendin skypte en de kids met hun smartphone online games speelden of whatsappten naar elkaar. En over tien jaar? Biedt onze internetaansluiting dan naast dit alles ook nog de ruimte voor realtimeverkeer van medische meetgegevens (24 uur per dag), of voor de datawolk die onze ‘smart grid’ energienet produceert? Kunnen onze kinderen deelnemen aan colleges aan de andere kant van de wereld via HD interactieve video? Willen we de online Europese markt stimuleren, innovaties mogelijk maken en onze concurrentiepositie ten opzichte van landen als China en de VS versterken, dan moeten we vandaag nog investeren in ultrasnel breedband. We kunnen niet langer wachten op bedrijven die liever achteruit kijken dan vooruit.

 

#FlowConnection

http://fd.nl/economie-politiek/columns/neelie-kroes/387485-1206/een-boerin-genaamd-chris

See on fd.nl

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s